Nyheder

Nærmest født til jobbet som sjakbajs


Hvad fatter gør...

De voksne slog det hen, men det skulle vise sig, at den 3-årige Christian Andersen en dag ville få sit ønske opfyldt. Han ville være sjakbajs ligesom sin far, Flemming Andersen.

Gennem en menneskealder har Flemming arbejdet her hos PH Montage, og selvom historien ikke handler om ham, starter den alligevel der.
Flemming, der i dag er projektleder og tidligere var sjakbajs, blev nemlig tidligt Christians forbillede. ’Hvad fatter gør, er altid det rigtige’ – som en anden med det stolte familienavn engang skrev. (H.C. Andersen).

Uddannelse før oplæring som rejsemontører, lød det fra Flemming, og sådan blev det.
Christian uddannede sig til landmand med speciale i ’gris og mark’, og nåede lige fire måneders ’svendeløn’, før han langtidsparkerede traktoren og bad om plads på et sjak hos os. Det skulle man mene, at han havde gjort sig fortjent til. Bare ikke Flemming, der bad sin søn om at prøve kræfter hos en anden montagevirksomhed forinden.

Igen gjorde Christian sin far ære, og først i 2015 startede han på et af vores sjak, og tidligere i år havde han så debut som sjakbajs for et nyt sjak hos os.

Fars fede arbejdsliv
Christian og hans to yngre brødre, der alle kan lide at ’makke’, er opvokset i Rødding i et helt almindeligt parcelhus, hvor den vildeste maskine var plæneklipperen. Måske derfor virkede deres fars arbejde langt hjemmefra tillokkende.
Det – og fortællingerne om det frie liv på byggepladsen og i skurvognen, hvor sodavand og burgere i drengenes forestilling flød frit. Da Christian blev gammel nok og havde sommerferie fra skolen, fik han ofte lov til at komme med far på arbejde. Magien begyndte allerede, når han med sin sovepose i bagagerummet tog af sted om søndagen med de voksne, og det er stadig følelsen, nu hvor han reelt kan kalde sig sjakbajs.
Også selvom det betyder afsavn til kæresten Annemette og deres hund, Balder.

Sjakkets seneste montageopgave foregår i Næstved, hvor virksomheden Novenco Building & Industry bekoster en splinterny fabrik. Christian og hans sjak forventer at melde færdig til aftalt tid i slutningen af december.

Bestået med ros!
Efter det første år er det nye sjak bestået med topkarakter, og Christian udtrykker tak til sine mentorer gennem tiden. Dels sin far, dels sjakbajs Michael Christiansen, som Christian i ca. fem år arbejdede sammen med.

Om Christian i fremtiden vil gå efter sin fars nuværende stilling, vil vise sig.

Vi er flere, der følger spændt med!
 

*Sjakbajs’ lyder lidt som navnet på en sønderjysk kage.
Vi kender dog godt betydningen, men hvordan er ordet lige opstået?
Få forklaringen her: En gruppe mennesker, der arbejder sammen, betegnes som et sjak. Sjak menes at stamme fra svensk dialekt (sjack/sack), der betyder ’ifølge selskab’ og kommer af det finske ord (sakki) for ’arbejdshold’.
Ordet kan også være af tysk afstamning. ’Schachtmeister’ er tyskernes ord for formanden ved jordarbejde. Schacht betyder udgravning, og meister står for mester.
Bajs stammer fra nedertysk (bas) og betyder anfører.