Nyheder

Da Harald skød i vejret med tre etager


På Bispetorvet i Hjørring, der ligger ret centralt, løber man hverken tør for dagligvarer, legetøj eller udstyr til bolig og fritid. Her ligger nogle af landets største butikskæder side og side, og snart bliver Bispetorvet også et boligkvarter. På taget af Harald Nyborg har vi hos PH Montage haft ansvar for monteringen af elementer i tre plan til kommende lejligheder. En mindeværdig og krævende opgave.

Foruden stabile og dygtige montører er vi i vores branche afhængige af skarpe projektledere med faglig indsigt og overblik. Dem har vi heldigvis udelukkende! En af dem er Rasmus Bøgedal, som har stået i spidsen for projektet i Hjørring, der havde sin begyndelse lige efter påske i år og blev færdigmeldt i midten af juni. Helt efter planen – dog med et par uforudsete udfordringer undervejs.

Efter næsten ti år som projektleder hos os har Rasmus oparbejdet en betydelig erfaring i konstant bevidsthed om, at ikke to opgaver er ens. Alligevel fastslår han, at montagen af betonelementerne ovenpå Harald Nyborg-butikken i Hjørring hører til de særlige og derfor vil blive husket for eftertiden. I hvert fald for hans eget vedkommende.

En elefant på taget

Det er normalt, at der i den indledende og udførende fase i et byggeri skal tages hensyn til leverandører og andre håndværkere. Men det hører til sjældenhederne, når man samtidig skal tage hensyn til en butiks vanlige drift som i tilfældet med Harald Nyborg. – Alt andet lige larmer, fylder og sviner det, når tonstunge betonelementer skal løftes på plads.

Nattefrost i maj besværliggjorde arbejdet

For at mindske generne mest muligt, arbejdede ti montører i døgndrift de første seks uger. Fem på dagvagt og fem på nattevagt i den vanlige arbejdsturnus på fire dage ad gangen. Den del gik planmæssigt. Til gengæld havde ingen forventet, at nattefrost i maj måned ville komme på tværs. Senere afløst af massiv regn, der forårsagede vand i butikken på det tidspunkt i projektet, hvor undertaget af tyndt tagpap stod blottet. – Heldigvis fik hovedentreprenøren, Fjordbak Byg A/S, hurtigt arrangeret hjælp. Den kom i form af Corona-hjemsendte unge, der fleksibelt kunne træde til og få fordelt mindst hundrede spande rundt om i butikken.

I det hele taget har der ifølge Rasmus overvejende været en positiv ånd parterne imellem i løbet af processen. Områdets beboere, der bl.a. fik deres nattesøvn forstyrret gennem seks uger, har været forstående. Det samme var både kunderne og personalet i Harald Nyborg, ligesom hver eneste montør på projektet også har gjort sig umage i forhold til alle de aftalte forholdsregler.

Herunder er Rasmus sikker på, at det skyldes effektiv dialog med hinanden. Han afrunder:

En tilbygning af den her kaliber vil altid kunne ses og mærkes. Vi kan på forhånd planlægge os ud af meget, men kæden er aldrig stærkere end det svageste led. Vejrforhold kan komme i vejen eller en svigtende leverance, hvorved man skal ud i en ’plan B’ for at undgå at gå i stå. Den slags sker, og så må man som den ansvarlige for projektet bevare roen og tænke hurtigt.

Om det så er midt om natten, og det blev faktisk tilfældet i det her forløb. Derfor tillader jeg mig også at være stolt over mit hold og det faktum, at alt gik op i en højere enhed. Hele tre etager kan man jo passende sige.