Nyheder

​”Et slot i Skotland? – Det klarer jeg”


Kurt Mogensen er uddannet tømrer. Dog uden at have været træmand i bogstavelig forstand. Der skal derimod ske noget. For ham er vejen fra beslutning til handling altid kort. Så da Kurt erfarede, at der var flere penge i beton, lod han træet ligge og begyndte i forskellige projektansættelser som rejsemontør. I 1989 hørte Kurt og et par kammerater om PH Montage og et omfattende projekt i udlandet, og snart var de på opgaven med passene pakket.

Målet for deres rejse lå i Skotlands hovedstad, Edinburgh. Her var en byggeopgave i fuld gang, der beskæftigede ca. 100 andre montører fra PH Montage. Den var meget over gennemsnittet for de opgaver, montørerne på det tidspunkt havde erfaring med. – Et luksushotel, der skulle se ud som et slot fra middelalderen og bestå af moderne faciliteter. Bl.a. med et stort parkeringsanlæg i fem plan, der var projekteret med støbning og armering direkte på stedet.

Videre til Tyskland lige efter murens fald
At rejse et slot til aftalt tid og i aftalt kvalitet krævede effektiv planlægning og gode kommunikationsevner på tværs af forskellige sprog og ansvarsområder, og det viste Kurt talent for. En tid efter ankomsten til Skotland fik han derfor ansvar som sjakbajs i resten af projektets forløb på i alt 10 måneder. Herefter fortsatte Kurt som virksomhedens mand. Primært på opgaver i udlandet, hvor tiden i Tyskland efter murens fald, står som et stærkt minde for Kurt. Han fortæller:

- Murens fald var et symbol på den kolde krigs afslutning, og det lå ligesom i luften, at der nu skulle ske noget godt. Der skulle bl.a. renoveres og bygges nyt i ekspresfart i den gamle østblok, og der blev hentet arbejdskraft fra udlandet. Det var østtyskerne helt sikkert glade for, tror jeg. I hvert fald til det gik op for dem, at deres håndværkere gik til sulteløn i forhold til os vesterlændinge. Det var bittersød tid med en anspændt stemning på byggepladserne. Det var synd for dem; det tænkte jeg da over.

På det tidspunkt i livet var Kurt i begyndelsen af trediverne med kone og to små børn. Arbejdstiden lød på fire uger i udlandet og en uge hjemme i Danmark. Det var både han og konen indforstået med. For trods afsavnet var lønforholdene gode med skattefri rejsegodtgørelse osv. I fritiden blev overskuddet bl.a. brugt på familien og forbedringer af hjemmet i Kragelund ved Silkeborg, lige til skæbnen ændrede billedet.​

At have held i uheld
I 1995 pådrog Kurt sig en rygskade. Den satte en stopper for hans fysiske formåen og livet som rejsemontør og placerede ham i stedet i sit nuværende job som projektleder for PH Montage. Det skal ingen have ondt af ifølge Kurt. Han forstår at balancere et positivt livssyn med faglig pondus – og netop af den grund nyder stor anseelse blandt kollegaer og samarbejdspartnere. 

Kurt siger selv:

- Jeg kalder det held i uheld med den ryg. Jeg kan virkelig godt lide at være projektleder og det at få noget til at lykkes i samarbejde med andre mennesker. Faktisk har jeg god erfaring med at lade kontor være kontor og se kollegaerne og deres faktiske forhold i øjnene. Hver søndag sætter jeg mig derfor i bilen og kører til København et par dage for at sikre, at alting kommer til at klappe bedst muligt på byggepladsen i den kommende arbejdsuge.

Kurt rent privat
Kragelund er stadig Kurts by. Han bor endda i det samme hus, men alene. Han og konen blev for nogle år siden enige om at gå hver for sig, og børnene flyttede hjemmefra, da de blev voksne. Det er gået dem godt, fastslår Kurt. Sønnen arbejder med IT, mens datteren er uddannet kriminolog. Det går også godt for Kurt. Han dyrker sine venner fra Ikast, hvor han er opvokset. Heriblandt Erik, som for 30 år siden var en del af sjakket i Tyskland. De to mænd er fodboldfans og tager gerne af sted og ser fodboldkamp, når FC Midtjylland skal spille. Derudover bruger Kurt også tid på sin kæreste – og på at ryge cigaretter, selvom han godt ved, det ikke er sundt. Kurt fortæller med et smørret grin:​

- Da jeg mødte min kæreste, sagde jeg til hende, at jeg kun ryger ved festlige lejligheder. Senere fandt hun ud af, at jeg ryger 20 smøger hver eneste dag. Det kunne hun jo ikke forstå, og så måtte jeg bare forklare hende, at hver dag er en fest for mig.

1989 -2009
Antallet af danskere, der skifter job, er det højeste i rigtig mange år. Det har tal afsløret i en rapport udarbejdet på vegne af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Men sådan ser billedet langt fra ud hos PH Montage. Det beviser Kurt og flere andre som ham, og det er direktør Kasper Kristiansen taknemmelig for. Han udtaler:

- At være projektansat på distancen er ofte en udfordring for det traditionelle familiemønster. Derfor er vores branche generelt præget af stor udskiftning, hvilket kan gøre driften tung og fremtiden usikker. Der skal være nogle til at understøtte vores positive kultur, erfaringer og faglige niveau. Det er 30-års jubilarer som Kurt med til at sikre hver eneste dag, og det kan jeg kun være yderst taknemmelig for. Ja, det kan vi alle.