Nyheder

To stærke PH-profiler om deres nedtur og turen tilbage


Stress kan ramme os alle. Tilstanden kommer langsomt snigende, men føles for de fleste som et akut tilfælde af noget uforklarligt. Det kan sjakbajs Karsten Sørensen og montør Henrik Jensen skrive under på. Her er deres historie om at ramme muren med et brag og komme videre derfra.

Som de to står der og hygger sig med deres tredje kollega, Ryan Jensen, er det svært at forestille sig, at det på noget tidspunkt har været anderledes. – At mændene fx begge ville få panikangst, hvis de på en ensom gåtur, imens de var stressramte, ville se bare ét andet menneske på lang afstand.

Vejret er altid federe at tale om
Det er flere år siden, Karsten bukkede under for stress, mens Henrik først lige har været turen igennem. På opfordring er de mødt ind en fredag i juni for at fortælle om den periode i deres liv. Bestemt ikke et yndlingsemne for ret mange – og da slet ikke for fuldvoksne mænd!

Dog er både Karsten og Henrik bevidste om, at de ved at stille sig frem måske kan hjælpe andre. Dels til at spotte faresignalerne og søge hjælp, dels til at genvinde troen på fremtiden, hvis det hele først er ramlet sammen.

Karsten og Henrik taler på skift og giver undervejs plads til at supplere hinanden. Ordene flyder frit, og man kunne nemt tro, de plejer at arbejde tæt sammen. Det gør de ikke, tværtimod. Karsten er på opgave i Ørestaden og Henrik i Aarhus. Derimod deles de om Håsum som hjemby og deres oplevelser med stress.

Karsten Sørensen, ansat siden 1989
Han var sin generations klassiske eksempel på et energibundt af en ung mand. Ikke ti vilde folkeskolelærere fra Houlbjerg ved Langå, hvor Karsten er opvokset, kunne overbevise ham om en bestemt uddannelsesretning. Han kastede sig ud i det virkelige liv lige efter grundskolen. Det skulle give penge, og kollegaerne skulle være gode, husker han.

Da Karsten som 25-årig kom til PH Montage, havde han bl.a. erfaring som rørlægger, maskinfører og slagter.

Skiftet skyldtes en drøm om at rejse og arbejde samtidig, og den gik i opfyldelse på rekordtid. En fredag tog Karsten en snak med PH Montages stifter, Poul Henning. Allerede om mandagen kunne han begynde.

Karsten faldt godt til i jobbet, og med tiden blev han sjakbajs. Det er han stadig, og det var han også i 2007, hvor han blev ramt af stress. Det skete en weekend, og konen Helle og Karsten selv mistænkte i første omgang et slagtilfælde.

Karsten fortæller:

”Pludseligt gik jeg helt i stå. Det smertede i brystet, og jeg kunne ikke forklare mig.”

3 måneder i helvede
Helle kørte Karsten til vagtlægen, der straks tilkaldte en ambulance. På sygehuset lød konklusionen snart, at Karsten var stressramt, og den melding var faktisk stressende i sig selv. For kuren mod stress er langtrukken og uhåndgribelig for utålmodige sjæle som Karsten. Han måtte underkaste sig tre lange måneder i total isolation for omverdenen. Det var det eneste, der hjalp – foruden den kærlige støtte fra Helle.

Henrik Jensen, ansat siden 2002
Han er opvokset i Rødding og vidste fra starten, at han ville direkte på arbejdsmarkedet efter 9. klasse. Allerhelst ville han have et job, der foregik udendørs; uden det skulle have med landbrug at gøre. Alligevel blev det til mange år indendørs for møbelindustrien, før han begyndte som rejsemontør hos PH Montage.

Alt gik udadtil snorlige for Henrik i flere år. Fire dages arbejde og tre dage fri. Så fik rutinen ellers et hak i tuden. Henrik gik i sort midt på byggepladsen. Det var i Randers sidste år før sommerferien. Heldigvis handlede kollegaerne, Brian Pedersen og Arne Andersen, hurtigt. De ringede hjem på kontoret til Anja og orienterede hende, hvorefter Henrik blev kørt hjem til sin kone, Laila.

Senere samme dag fik Henrik sin stressdiagnose. Laila var med, fordi hun pga. corona var hjemsendt fra sin arbejdsplads, og det var et held ifølge Henrik.

Takket være hende og gåturene med labradoren, Bimmer, fik han langsomt magten over sit tankemylder og en nogenlunde nattesøvn tilbage.

Henrik udtaler:

”Ikke engang mine forældre forstod situationens alvor. Kun min kone!”

Chokket sidder endnu og har lammet hukommelsen
Modsat Karsten husker Henrik ikke ret meget fra hverken den dag, han bukkede under, eller tiden efter. Dette kan have den forklaring, at Henriks stressforløb ikke ligger langt tilbage. Henriks krop er simpelthen stadig på overarbejde for at komme sig. Af den grund udtrykker Henrik også stor taknemmelighed overfor især Anja og Frede hos PH Montage, der har stået imellem ham og kommunens sagsbehandlere.

Vendepunktet!
Karsten og Henrik er enige om, at tålmodighed har været et afgørende vendepunkt. De henviser bl.a. til tiden på ’skåneprogram’ på værkstedet og mændene der. Alle med god forståelse for den underliggende alvor og de hensyn, det krævede af dem.

Læring?
På spørgsmålet om, hvorvidt stress har gjort Karsten og Henrik klogere på sig selv, svarer de samstemmende ja. De har forbedret deres evne til at lytte til kroppens signaler og til at holde sig udenfor den slags diskussioner og gøremål, der kan give forhøjet blodtryk.

 

!Kort fortalt om stress!
Stress er en naturlig forsvarsmekanisme, der aktiveres i kroppen ved fysisk og/eller psykisk overbelastning. Medicinsk kan stress afsløres af en øget produktion af stresshormoner i binyrerne. En tilstand, der kan blive kronisk, hvis der ikke sættes aktivt ind. Ofte med medicin, ro og samtaleterapi.